Du er her: »»»Græsslåmaskine Test – Find den bedste græsslåmaskine her
Platform Womens Casey Shiny Satin Fashion Wedge Vagabond Black jL5A4R
Søg efter:

Græsslåmaskine Test – Find den bedste græsslåmaskine her

3

En grøn og veltrimmet græsplæne er skøn at se på, men bagsiden af medaljen er naturligvis, at den løbende skal klippes. Med en god græsslåmaskine er arbejdet dog bestemt til at overskue. I denne artikel ser vi nærmere på de bedste plæneklippere på markedet i øjeblikket, med fokus på behovene hos en almindelig dansk haveejer. Læs med, og bliv klædt på til det vigtige valg.

Vi lægger ud med en kort gennemgang af markedets topmodeller. Modellerne er udvalgt ud fra, hvor godt de klarer sig i forskellige officielle tests og sammenligninger. Ved hver enkelt model nævner vi de steder, modellen er testet, og sidst i artiklen finder du en oversigt over kilder og links, så du eventuelt selv kan gå i dybden med den enkelte test.

Efter gennemgangen af modellerne og deres specifikationer, kommer vi nærmere ind på, hvordan du vælger den plæneklipper, der bedst stemmer overens med dine behov. Vi giver dig også tips til, hvordan du bedst vedligeholder plæneklipperen, og hvad du skal gøre for at få den flotteste græsplæne.

I denne græsslåmaskine test får du:

🔸 Gennemgang af de bedste og testvindende græsslåmaskiner på markedet
🔸 Guide til hvad du skal være opmærksom på når du køber ny græsslåmaskine
🔸 Komplet gennemgang af alle de kilder vi har anvendt til denne græsslåmaskine test

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Bosch Rotak 37 Li – akku-plæneklipperen til den mindre have

Anbefalet af Which.co.uk
Topkarakter hos Goodhousekeeping.co.uk
Testvinder hos norske Gjør Det Selv
Lang Støvle Angulus Brun Støvler Læder vyN0O8nmw

Bisgaard Ballerina Pudder mGlimmerMønster Hjemmesko Bisgaard Ballerina YgvbfmI76y

Liquid Ring Liquid Ring Industrial Pumpsamp; Pumps Vacuum Vacuum D2EYWH9I

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.095,80 Kr. 0,00 Kr. 3.095,80 Kr. Læs mere
3.301,00 Kr. 0,00 Kr. 3.301,00 Kr. Læs mere
3.490,00 Kr. 0,00 Kr. 3.490,00 Kr. Læs mere
4.699,00 Kr. 0,00 Kr. 4.699,00 Kr. Læs mere

 

Bekvem græsslåning uden larm og ledninger
Hører du til de mange, der er trætte af benzin-plæneklippernes larm og besværet med ledningen til traditionelle eldrevne græsslåmaskiner, bør du overveje en batteridreven model som for eksempel Bosch Rotak 37 Li. Modellen har høstet en del topkarakterer i forskellige uafhængige tests, og forbrugerne er generelt meget tilfredse. Selv om det ikke har den store betydning for ydelsen, skader det selvfølgelig heller ikke, at designet på Rotak-modellerne er meget gennemført.

Den lave vægt og det smalle design gør den nem at navigere rundt mellem blomsterbede og forhindringer uden det store besvær. Klippebredden på 37 centimeter er passende til almindelige græsplæner på op til 300 kvadratmeter. Har du en væsentlig større plæne, kan du med fordel overveje den lidt dyrere Rotak 43-model, der med 43 centimeters klippebredde øger effektiviteten med 15-20 %.

Overraskende meget kapacitet med moderne batteriteknologi
Historisk set har batteridrevne maskiner været kendt for lav ydelse og kapacitet, men sådan er det ikke længere. Ny batteriteknologi giver generelt lang driftstid, og med Boschs Efficient Energy Management får du 15 % længere driftstid i forhold til sammenlignelige alternativer, når du vælger Bosch Rotak 37 Li. I praksis kan du derfor regne med driftstider på op til 40-50 minutter på en opladning, hvilket er rigeligt til selv mellemstore græsplæner.

Det medfølgende batteri er et kraftigt 36 Volt Li-Ion batteri med en kapacitet på 4 Ah. Opladningen tager kun en times tid, og skal man tro brugerkommentarerne hos blandt anet Which.co.uk, holder et batteri i årevis. Ekstra batterier kan naturligvis tilkøbes, og du kan altid overveje at anskaffe et ekstra, hvis du vælger at bruge Rotak 37 Li på en meget stor plæne. Så kan du udskifte batteriet på et øjeblik, hvis plæneklipperen løber tør for ”brændstof” midt i det hele.

in Supra High Supra online Tops Tops High India Buy 34jA5LR

Mange praktiske detaljer øger komforten i det daglige
Bosch Rotak 37 Li er forsynet med integreret bærehåndtag, og da den samlede vægt kun er 13 kilo, er denne græsslåmaskine lige til at flytte rundt og sætte på plads i skuret. Grebet er desuden sammenklappeligt, så kravene til opbevaringsplads er minimale.

Selve klipningsarbejdet er komfortabelt i kraft af Boschs Ergoflex-system, som giver dig ergonomisk udformede greb med justeringsmuligheder. Hermed får du en bedre arbejdsstilling, og musklerne aflastes. Du kan løbende holde øje med hvor meget strøm, der er tilbage på batteriet ved hjælp af en praktisk batteritilstands-indikator. Modellen kommer med en 40 liters græsopsamlingsboks, som let klikkes af og tømmes efter behov. Selve klippehøjden kan justeres i 6 niveauer fra 20-70 mm.

Fordele ved Bosch Rotak 37 Li:

🔵 Flot design og ledningsfri drift
🔵 Lav vægt og integreret bærehåndtag
🔵 Komfortable ergonomiske greb, der kan klappes sammen under opbevaring
🔵 40 liters græsopsamlingsboks
🔵 Kraftigt Li-Ion batteri med stor driftskapacitet og lang holdbarhed


Bosch Rotak 43 Li – batteridrevet model til mellemstore græsplæner

Dame Dame Fritid Gul Kontor hæl Støvler Tyk Outlet Ruskind Snowboots Jl1TcFK Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk.dk
Testvinder hos svenske Råd & Rön
Triangle sandalsBIANCO Triangle Triangle strap strap sandalsBIANCO ALqRj354 Testvinder hos norske Gjør Det Selv
dame guld sko 2233 sneakers Hot 326699 Touch ECCO Saledame Lave yNOnv8wm0 Anbefalet af norske Dinside.no
Anbefalet af engelske Goodhousekeeping.co.uk

Pump Free Push Long Help Rod Tech Beetle Fuel VW EIY29eWHD
Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.441,65 Kr. 0,00 Kr. 2.441,65 Kr. Læs mere
2.746,00 Kr. 0,00 Kr. 2.746,00 Kr. Læs mere
5.499,00 Kr. 0,00 Kr. 5.499,00 Kr. Multicolor Cartel Sandals Marni Techno Wedge Style NnPwk0O8XZ Læs mere

 

Ekstra klippebredde gør arbejdet mere effektivt
Bosch Rotak 43 Li er den store batteridrevne udgave i Rotak-serien fra Bosch, og denne model kan du med fordel vælge til den mellemstore græsplæne på 3-500 kvadratmeter. Den ekstra store klippebredde på 43 centimeter gør arbejdet lidt mere effektivt, og modellen vejer med sine 13,9 kilo faktisk ikke meget mere end de mindre batteri-modeller. Dermed er den fortsat nem at manøvrere rundt.

Manøvredygtigheden hjælpes på vej af store letkørende gummihjul, samt indstillelige Egoflex-greb, der aflaster kroppen under arbejdet med en ergonomisk optimal arbejdsstilling. Under arbejdet kan du også glæde dig over den særlige ”plænekam”, der sikrer god græsklipning helt ud til kanten.

Topkarakterer for både brugervenlighed og performance
Det danske forbrugermagasin Tænk.dk lægger ikke skjul på, at de generelt er ret begejstrede for Boschs Rotak-serie af plæneklippere, og det gælder også for Rotak 43 Li, der scorer absolutte topkarakterer for både brugervenlighed og performance.

Tænk.dk har da også netop denne model blandt testvinderne i et felt på 46 forskellige plæneklippere. Den vurdering falder godt i tråd med mange andre uvildige kilder: Også det svenske forbrugerråd Råd & Rön samt norske Gjør Det Selv har Rotak 43 Li som testvinder i deres respektive tests, og flere andre kilder giver også uforbeholdne anbefalinger til modellen.

Stor kapacitet og ekstra batteri med i prisen
Bosch Rotak 43 er ikke blandt de billigste græsslåmaskiner. Men du får faktisk forholdsvis meget for pengene. De kraftige 36 Volt batterier, der skal brugs til disse plæneklippere, er ikke helt billige, men investerer du i Rotak 43 Li, får du et ekstra batteri med i prisen. Det giver dig dobbelt klippekapacitet, som yderligere effektiviseres af Boschs nye Powerdrive LI-system, som trækker et ekstra højt drejningsmoment ud af batterierne.

Også med græsopsamleren er kapaciteten øget, idet du med denne model får hele 50-liters opsamlerboks. På den måde kan du slå græs længere tid, før opsamleren skal tømmes. Tømning kommer du dog ikke udenom, ikke mindst fordi det særlige LeafCollect-system ved hjælp af en snedig luftstrømsteknologi også sørger for at opsamle blade og løv fra plænen. Mængden af afklippet græs styrer du selv, idet Rotak 43 Li kan indstilles til 6 klippehøjder fra 20-70 mm.

Udpluk af fordelene med Bosch Rotak 43 Li

🔵 Ekstra batteri er inkluderet i prisen
🔵 Anmelderrost visuelt design
🔵 Letløbende gummihjul og ekstra stor klippebredde
Marant str38 str38 Isabel Sort Marant Isabel Marant Isabel Sort Sneakers Sneakers rCtshQd 🔵 50 liters græsopsamling
🔵 Effektiv opsamling af blade og løv


Stiga Combi 48 S – selvkørende benzinklipper til god pris

Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk.dk

Liquid Ring Liquid Ring Industrial Pumpsamp; Pumps Vacuum Vacuum D2EYWH9ITimberland Kvinder Lave Tilbud Støvler Priser Timberland® Heritage 54ARLj3q
Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.449,00 Kr. 0,00 Kr. 2.449,00 Kr. Læs mere

 

Den klassiske benzinklipper klarer de tungere opgaver
Har du en større villagræsplæne på 1000 kvadratmeter eller mere, er benzin-græsslåmaskinen stadig det bedste bud, hvis arbejdet skal klares hurtigt og effektivt. Stiga Combi 48 S er noget af det bedste på markedet i øjeblikket i mellemklassen. Prisen er fornuftig, og Stiga er et sikkert og velkendt valg gennem mange år, når det handler om klassiske benzindrevne plæneklippere.

Stiga Combi 48 S er da også kåret som testvinder hos forbrugermagasinet Tænk.dk, og det er der mange gode grunde til: Du får blandt andet en velkørende motor med ydelse på 2200 Watt med 2900 omdrejninger pr. minut, en god tankvolumen på 0,75 liter og et robust stålskjold.

Selvkørende model letter det tunge arbejde
En robust benzinmotor vejer en del, og det gælder også for Stiga Combi 48 S, der med stålskjold og komplet montering vejer 34 kilo. Det er en del at skulle skubbe rundt med manuelt, men det skal du heldigvis heller ikke.

Modellen er nemlig selvkørende med en passende tophastighed på 3,8 kilometer i timen. Så din opgave består kun i at styre maskinen. De store rillede baghjul på kuglelejer sikrer en let og ubesværet fremdrift, og det ergonomiske håndtag giver dig de bedst mulige arbejdsforhold. Håndtaget kan desuden klappes sammen, så maskinen ikke fylder for meget i garagen eller haveskuret under opbevaring.

Om græsset skal være langt eller kort er en smagssag. Men ønsker du græsplænen stedsegrøn, skal den ikke klippes helt i bund. Det styrer du naturligvis selv med Stiga Combi 48 S, der frit kan indstilles til fem forskellige klippehøjder.

God klippebredde og stor opsamlingskapacitet
Med Stiga Combi 48 S får du en solid klippebredde på 46 centimeter, og du slipper for at skulle gå helt så mange omgange, som det er tilfældet ved mindre plæneklippere. Vælger du at bruge den medfølgende græsopsamler, er der heldigvis plads til hele 60 liter, så tømning er ikke nødvendig ret tit. Du behøver ikke spekulere over det, for en smart indikator lader dig vide, når opsamleren er fuld.

Alternativt kan du også vælge at køre uden græsopsamler. Her kan du vælge mellem multiklip eller almindeligt bagudkast. Ved multiklip kan du sagtens lade det afklippede græs blive liggende. Det falder ned mellem de eksisterende græsstrå og formulder. På den måde bevares plænens næring bedst muligt, og du behøver ikke gøde så ofte. Det er både nemt og miljøvenligt.

Udpluk af fordelene med Stiga Combi 48 S:

🔵 Robust mærkevaremodel med stålskjold
🔵 Selvkørende med hastighed på op til 3,8 km/t
🔵 Rillede hjul med kuglelejer
🔵 Stor klippebredde og 5 mulige klippehøjder
🔵 60 liters græsopsamling med tømningsindikator


Gardena PowerMax 42 E – elektrisk plæneklipper til mellemstore græsplæner

Nike Gold BlackRose Sneaker Low Ebernon W2YeEDH9ILiquid Ring Liquid Ring Industrial Pumpsamp; Pumps Vacuum Vacuum D2EYWH9I Testvinder hos Tænk.dk
Sko eller dårlige ældre fodtøj og til fødder personer med xBoedCrW 5 stjerner i brugeranmeldelserne hos Renthjem.dk

Krone Rosa Håndlavede Lange 1 Støvler Macie gvbYy76f
Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.311,00 Kr. 0,00 Kr. 2.311,00 Kr. Læs mere
2.485,00 Kr. 0,00 Kr. 2.485,00 Kr. Læs mere

 

Lidt mere af det hele til beskeden merpris
Sko på til Lindbergh Billig tilbudFASHIOLA no Herre HWDE9I2 Vi har tidligere gennemgået model PowerMax 37, som var en af topscorerne hos det svenske forbrugermagasin Råd & Rön. Det eneste problem ved modellen var den begrænsede klippebredde på 37 centimeter, som bedst egner sig til græsarealer på op til 300 kvadratmeter. Har du en lidt større have (op til 800 kvadratmeter), kan du passende kaste et blik på Gardena PowerMax 42 E, som på mange måder minder om grundmodellen.

Vægten og prisen er kun marginalt højere, men PowerMax 42 E byder med sine 42 centimeter på en større klippebredde, som lader dig arbejde mere effektivt. Du kan i øvrigt også sagtens vælge denne model til den mindre have, hvis du gerne vil have græsslåningen overstået i en fart.

Topkarakterer hos både brugere og testlaboratorier
På papiret ser parametrene for Gardena PowerMax 42 E rigtig fine ud, men den egentlig test sker selvfølgelig ude hos forbrugeren. Ser man på brugeranmeldelserne hos eksempelvis Renthjem.dk, står det dog helt klart, at Gardena også i praksis leverer varen. Antallet af brugeranmeldelser er ret moderat, men samtlige anmeldelser giver topkarakterer med 5 stjerner ud af 5 mulige.

Gardena PowerMax 42 E er dog også blevet testet hos det danske forbrugermagasin Tænk.dk, og også her er bedømmelsen i top. Modellen bliver ”Bedst i test” i et felt på 46 græsslåmaskiner. Tænk.dk er i øvrigt meget enige med svenske Råd & Röns bedømmelse af PowerMax-serien. Det er først og fremmest brugervenligheden, der for alvor distancerer Gardenas modeller fra mængden. Tænk.dk er dog også imponeret over den håndværksmæssige udførelse, som også får topkarakterer.

God manøvredygtighed og mulighed for bioklip
I modsætning til de tunge benzin-græsslåmaskiner, er det legende let at manøvrere rundt med Gardena PowerMax 42 E, der samlet set kun vejer 12,2 kilo, svarende til en tredjedel af benzin-modeller i samme klasse. Manøvredygtigheden hjælpes yderligere på vej af de ekstra store baghjul, som gør det nemt at vende rundt og manøvrere generelt.

Den medfølgende opsamlerboks har en stor kapacitet på 50 liter. Så du behøver ikke tømme den hele tiden. Det bliver dog i stigende grad populært at benytte bioklip i stedet, og det understøtter Gardena PowerMax 42 E naturligvis også. Ved bioklip efterlades det afklippede græs i bittesmå stykker, og falder helt enkelt ned mellem de øvrige græsstrå. På den måde slipper du for bortskaffelse af det afklippede græs, og plænen udpines ikke så meget, så du kan spare lidt på gødskningen.

Fordele ved Gardena PowerMax 42 E:

🔵 Opgraderet model til minimal merpris
🔵 Topkarakterer fra både brugere og testlaboratorier
Liquid Ring Liquid Ring Industrial Pumpsamp; Pumps Vacuum Vacuum D2EYWH9ILiquid Ring Liquid Ring Industrial Pumpsamp; Pumps Vacuum Vacuum D2EYWH9I🔵 Høj brugervenlighed og god byggekvalitet
Zalando Woden YDUN CROCO Trainers black co uk TlFK1Jc3🔵 Stor opsamlerboks samt mulighed for bioklip


Bosch Rotak 37 – prisbillig eldrevet plæneklipper med lav vægt

Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk.dk
Good choice hos engelske Which.co.uk

Det oplagte valg til den mindre græsplæne
Hvis du vil have en let og billig græsslåmaskine, er det svært at komme uden om Bosch Rotak 37, som både pris- og vægtmæssigt er bundskraber i vores felt af anbefalelsesværdige plæneklippere. ”Blandt de bedste elektriske plæneklippere i vores test”, vurderer det danske forbrugermagasin Tænk.dk. De kvitterer da også med at præmiere Bosch Rotak 37 med titlen ”Bedst i test”.

Klippebredden på 37 centimeter gør denne model mest velegnet til lidt mindre græsplæner. Her kan den til gengæld ”sagtens konkurrere med større og dyrere benzinplæneklippere på markedet når det kommer til at slå græs”, mener Tænk.dk. Har du en større græsplæne på 3-400 kvadratmeter eller mere, bør du dog overveje en af de øvrige modeller med større klippebredde, hvis arbejdet skal være effektivt.

Slip for larm, benzin og tændrør
En af de store fordele ved el-drevne græsslåmaskiner er blandt andet, at motoren ikke skal vedligeholdes. Sæt græsslåmaskinen i stikkontakten, hvorefter den er klar. Du slipper for alt, hvad der handler om rensning af tændrør, udskiftning af olie og filtre, samt besværlig påfyldning af benzin. Og så starter en el-plæneklipper også altid første gang.

For mange er støjniveauet dog også en vigtig parameter, og her udmærker Rotak 37 sig ved relativ støjsvag drift. Hos Tænk.dk får støjundertrykkelsen karakteren ”God”, og den ligger da også ganske markant under støjniveauet for den gennemsnitlige plæneklipper.

Brugervenligheden er helt i top
”Rotak-serien er bare førstevalget blandt el-plæneklippere, både hvad angår kvalitet, såvel som pris”, mener Tænk.dk, som vurderer, at man med disse Bosch-modeller får fuld valuta for pengene. Blandt andet brugervenligheden får absolutte topkarakterer. Brugermanualen er god, og der er også store roser til selve håndtaget, der er let at justere i højden og komfortabelt at holde på.

Også den generelle byggekvalitet får topkarakterer. Som eksempel nævnes græsboksen, der vurderes som både robust, velfungerende og tætsiddende. På Rotak 37-modellen har du 40 liter til rådighed, hvilket er meget passende til en moderat størrelse græsplæne.

Udpluk af fordelene med Bosch Rotak 37:

🔵 Prisbillig, men konkurrerer let med større og dyrere benzinklippere
🔵 Lav vægt og praktisk talt vedligeholdelsesfri
🔵 Komfortable ergonomiske greb, der kan højdejusteres
🔵 Lavt støjniveau


Værd at vide, før du køber græsslåmaskine:

Før du begynder at kigge nærmere på de mange forskellige former for græsslåmaskiner, der findes på markedet, er det en god ide at beslutte, hvilken type du ønsker. Grundlæggende er der seks hovedkategorier af græsslåmaskiner til normalt havebrug:

🔵 Batteri-modeller
🔵 El-drevne modeller (til stikkontakt)
🔵 Benzindrevne modeller
🔵 Robotplæneklippere
🔵 Håndskubbere
🔵 Havetraktorer

De to sidstnævnte typer er kun taget med i oversigten for fuldstændighedens skyld, for de falder begge uden for rammerne af denne artikel. Håndskubberne er normalt kun velegnede til de helt små græsplæner i frimærkestørrelse, mens havetraktoren omvendt sigter på de usædvanligt store parklignende plæner.

I denne artikel har vi valgt at fokusere på den traditionelle græsplæne i mellemstørrelsen. Robotplæneklipperen kan sagtens være det rigtige valg her, men vi henviser til vores særskilte test af netop denne maskintype.

Batterimodellerne yder optimal komfort:

Den optimale komfort får du naturligvis med en batteri-drevet plæneklipper. Her slipper du for besværet med ledninger, og lydniveauet er til at have med at gøre, både for dig selv og for naboerne. Den primære ulempe ved de batteridrevne modeller er nok prisen, som ligger i den høje ende.

Der er naturligvis også grænser for, hvor længe maskinen kan køre på en opladning, så batteridrevne modeller egner sig bedst til mindre græsplæner på op til 400 kvadratmeter. Køber du ekstra batterier, bliver kapaciteten selvfølgelig større. Det tager ikke mange sekunder at skifte et batteri, hvorefter klipningen kan fortsætte.

El-drevne modeller giver meget plæneklipper for pengene:

Går du efter mest mulig komfort til lavest mulig pris, er den eldrevne plæneklipper det oplagte valg. Prisen er i bund, driftssikkerheden er høj og støjniveauet er lavt. Den eldrevne plæneklipper udmærker sig også ved minimale krav til vedligeholdelse. Du skal blot sørge for at holde maskinen ren og kniven skarp.

Selve motoren er vedligeholdelsesfri, og starter med det samme hver gang. De eldrevne modeller har typisk også en meget lav vægt, og det er en stor fordel, både når du slår græs, og når maskinen skal flyttes rundt og pakkes væk.

Ulempen er naturligvis ledningen, som i starten kan være lidt i vejen. Her handler det om at finde den rigtige teknik, hvor klipningen starter tæt på stikkontakten og bevæger sig udefter. Med lidt øvelse kan du sagtens vende sig til situationen. Fordelen er naturligvis, at motoren aldrig løber tør for energi. Den eneste begrænsning er ledningslængden, og en ekstra forlængerledning koster ikke meget nu om dage.

Benzin-modellerne er det klassiske valg:

Der er ingen tvivl om, at de benzin-drevne modeller er det klassiske valg, eftersom batteri- og elmodellerne er relativt nye på markedet. Typisk byder benzinmotoren på lidt flere kræfter, og det kan for eksempel være en fordel, hvis din græsplæne har en tendens til at blive for lang, før du får den klippet. En kraftig motor kan også lettere have overskud til en stor klippebredde, så benzin-plæneklipperen er ofte et godt valg, hvis plænen er ekstra stor.

Benzinmotorerne har dog en række ulemper, som for alvor er blevet synlige, efter at de elektriske alternativer er kommet på markedet. Først og fremmest er støjniveauet ret højt, og det er også en kendsgerning, at en benzindrevet plæneklippermotor forurener en del mere en de batteri- og eldrevne.

Selve motoren har også et højere servicebehov, idet der blandt andet skal skiftes olie og filtre med jævne mellemrum. En anden ulempe er vægten, der let kan være det tredobbelte af en tilsvarende eldrevet model.

Hvilken modeltype skal jeg så vælge?

Til den mindre have på op til 400 kvadratmeter kan vi helt klart anbefale enten batterimodellerne eller de elektriske modeller. De batteridrevne plæneklippere giver høj komfort, men er lidt dyrere i indkøb. Dertil kommer, at batteriet ikke holder evigt, hvorfor indkøb af nyt batteri også skal med i budgettet efter nogle år. Omvendt slipper du for besværet med ledninger.

Til den lidt større have op til 1000 kvadratmeter, anbefaler vi, at batterimodellen i de fleste situationer fravælges. Her står valget først og fremmest mellem de elektriske- og de benzindrevne modeller, og begge løsninger er udmærkede. Om du vælger det ene eller det andet, afhænger af personlige præferencer.

Til den store græsplæne på over 1000 kvadratmeter vil du som regel være bedst tjent med en benzin-græsslåmaskine. Her kan du typisk få maskiner med en stor klippebredde, som gør arbejdet mere effektivt. Det er også typisk benzin-modellerne, der kan tilbyde egen fremdrift, og det kan være en fordel, når plænen er ekstra stor. Alternativt kan du vælge en robotplæneklipper eller en havetraktor.

Tænk.dk har også en udmærket artikel med tips til, hvad du skal være opmærksom på, før du vælger. Læs eventuelt artiklen her.

Hav også fokus på klippebredden, før du vælger:

Græsslåmaskinens klippebredde er en lidt overset faktor, når der skal vælges græsslåmaskine. Men faktisk er det en af de vigtigste egenskaber ved den enkelte maskine. Det kan du læse mere om i denne artikel, hvor det nærmere forklares, hvorfor klippebredden er så afgørende.

Essensen er, at du normalt vil gå med en nogenlunde konstant fart, når plænen klippes. Klipper græsslåmaskinen kun i 30 centimeters bredde, tager klipningen typisk dobbelt så lang tid, som hvis du havde en stor klippebredde på 60 centimeter.

En stor klippebredde er med andre ord altid en fordel, men den kommer dog med visse omkostninger. Eksempelvis bliver græsslåmaskinen dyrere, og den vil typisk også veje mere. Det gælder med andre ord om at finde et passende kompromis. Til små græsplæner kan du sagtens nøjes med relativt små klippebredder, mens effektiv klipning af den store græsplæne normalt kræver lidt ekstra klippebredde.

Hvilket mærke skal man vælge?

Som for alle andre varer er plæneklipper-mærket ikke nødvendigvis afgørende. Det enkelte mærke kan have både gode og mindre gode modeller i udvalget. Typisk overlever de gode modeller, mens de mindre gode hurtigt skiftes ud igen. Holder du dig til de mærker og modeller, der er medtaget i denne artikel, kan du dog være ret sikker på at få en plæneklipper, du bliver glad for, og som holder i mange år.

I Danmark har det svenske Stiga-mærke gennem mange år været kendt indenfor ”have-kredse”, og der er heller ingen tvivl om, at de producerer gode produkter. Du finder flere eksempler i gennemgangen ovenfor.

Det svenske Forbrukerrådet foretog dog i 2014 en grundig statistisk undersøgelse af testresultaterne fra det svenske forbrugermagasin Råd & Rön (en pendant til danske Tænk.dk), og her viser det sig, at plæneklipperne fra Bosch faktisk gennemsnitligt hører til blandt de allerbedste mærker. Du kan læse mere om undersøgelsen her.

Resultatet stemmer i øvrigt ganske godt overens med vurderingen fra danske Tænk.dk, der ikke lægger skjul på, at Bosch-plæneklipperne hører til blandt deres favoritter.

Vedligehold din plæneklipper, så den holder længere

Plæneklipperen er som regel ikke helt billig, og derfor skal den helst kunne holde en årrække. Helt afgørende for holdbarhed og performance er dog en korrekt vedligeholdelse. Læs eventuelt mere hos Tænk.dk, der har en god guide til, hvordan plæneklipperen serviceres efter endt sæson. Selve vedligeholdelsen kan også alternativt ske i foråret ved sæsonens start. Det er indgangsvinklen hos eksempelvis Samvirke og Bolius, som også har mange gode råd til vedligeholdelse.

Benzin-plæneklippere kræver mest vedligehold

Det er først og fremmest benzin-motoren, der kræver vedligeholdelse. Så vælger du en batteri-eller elmodel, slipper du væsentligt nemmere.

For alle modeller gælder det dog, at det ikke er godt, hvis græsrester sætter sig fast på indersiden af skjoldet. Det blokerer blandt andet for optimalt luft-flow og dermed ydeevnen. Det betyder øget belastning på motoren, og selv om den måske klarer sig på trods, medfører det under alle omstændigheder øget energiforbrug og slitage på motoren ved både benzin- og eldrevne modeller. Løbende rensning sommeren igennem er bedst, men i alle fald bør du enten ved sæsonstart eller -afslutning foretage en grundig rengøring.

Sørg for skarpe knive

Også skarpe knive er en forudsætning for effektiv ydelse uanset plæneklippertype. Du kan sagtens selv afmontere skæret og skærpe/slibe med en fil, elektrisk slibesten eller vinkelsliber. Alternativt er det også noget du kan få gjort hos eksempelvis en butik med speciale i græsslåmaskiner. Om du sliber ved sæsonafslutning eller til foråret er ligegyldigt, blot du sørger for, at kniven altid er skarp.

Har du mange sten eller lignende på græsplænen, kan det desuden være nødvendigt med flere slibninger undervejs i sæsonen. Oplever du, at klipningen går mere trægt end normalt, kan det være tegn på, at en slibning vil være gavnlig.

Er klingen blevet meget beskadiget og fået hakker efter f.eks. påkørte sten, bør du i stedet for at slibe dem, købe en ny klinge til plæneklipperen. De fås hos de fleste have- og plæneklipperforretninger, ligesom du kan købe dem på nettet.

Jævnlig vedligehold og overvintring af benzin-plæneklipperen

Ud over rengøring og slibning, kræver hverken batteri- eller elplæneklippere yderligere vedligehold. Har du derimod en benzindreven plæneklipper, skal motoren vedligeholdes jævnligt. Filtre til benzin og luft skal renses eller udskiftes med jævne mellemrum, og der skal også skiftes olie. Fremgangsmåden er forskellig fra model til model, så find brugsanvisningen frem, eller send maskinen til service hos en fagmand.

Et klassisk problem er vand i benzinen. Fænomenet kan let opstå vinteren over, hvor frost og skiftende temperaturer kan danne kondensvand i benzintanken. En blanding af benzin og vand fungerer rigtig dårligt for de fleste motorer. Gør det derfor til en vane at tappe benzinen af tanken, før plæneklipperen kommer i garagen om efteråret. Alternativt fås specielle benzintyper, der kan modstå dannelsen af kondensvand, og der fås også forskellige additiver med tilsvarende virkning.

Kan du klare dig på norsk, er der også gode tips og råd at hente hos Dinside.no, som også kommer ind på, hvordan du bedst lader batterierne overvintre, hvis du er så heldig at have en batteri-plæneklipper.

Korrekt pleje af græsplænen

Selv den bedste og mest effektive plæneklipper kan ikke give dig en flot og grøn græsplæne, hvis plænen ikke har det godt. Den skal blandt andet gødes og vandes, og det kan du læse meget mere om hos eksempelvis Tænk.dk og Bolius. En af de vigtigste tommelfingerregler er i øvrigt, at du ikke bør klippe plænen helt i bund. Græsset er jo trods alt levende planter, og hvis de ikke får lov til at skyde og gro, bliver de stressede. Så klip aldrig græsset kortere end 3 centimeter.

Er du for hård ved plænen, får mosvækst også bedre betingelser, og det er noget, mange haveejere døjer med. Et godt eksempel er dette brevkasseindlæg fra Havenyt, hvor en haveejer får masser af gode tips til både mosbekæmpelse og korrekt pasning af plænen. Der er også masser af tips at hente til både forebyggelse og bekæmpelse af mos i græsplænen hos blandt andre Gartneriet.dk og Bolius.

Hvis du har overvejet en robotplæneklipper i stedet, så anbefaler vi at du læser vores robotplæneklipper test. I denne artikel har vi samlet de bedste robotplæneklippere på markedet. Du kan se hvilke modeller eksperterne anbefaler, samt du kan læse hvad du bør opmærksom på når du køber en ny robotplæneklipper


Græsslåmaskine test: Anvendte kilder i artiklen Liquid Ring Liquid Ring Industrial Pumpsamp; Pumps Vacuum Vacuum D2EYWH9I

I udvælgelsen af de bedste græsslåmaskiner på markedet, har vi selvfølgelig ikke valgt på må og få, men i stedet støttet os til officielle og uafhængige tests og brugeranmeldelser. I gennemgangen af produkterne har vi opsummeret nogle af de konklusioner og bedømmelse, der fremkommer i de enkelte tests, så du selv kan læse mere, hvis du har lyst. Nedenfor finder du links og en kort beskrivelse af alle de anvendte kilder.

Tænk.dk
Det danske forbrugerråd Tænk.dk er med årene blevet kendt og respekteret som en af Danmarks mest saglige forbrugerorganisationer. Tænk.dk har i øvrigt tætte relationer til Forbrugerstyrelsen, og det er naturligvis med til at styrke tilliden.

Tænk.dk har gennem de senere år testet og sammenlignet en lang række græsslåmaskiner – 45 modeller er det efterhånden blevet til – og du kan se hele testen her. Vær opmærksom på, at fuld adgang kræver abonnement, eller specifikt tilkøb af adgang til plæneklippertesten.

Så får du til gengæld også fuld adgang til en interaktiv oversigt, hvor du kan sortere på typer, mærker og flere andre parametre. Der er også mulighed for at klikke ind på den enkelte model og se, hvordan Tænk.dk har bedømt de forskellige specifikke detaljer for hver enkelt model.

Råd & Rön
Råd & Rön er den svenske pendant til danske Tænk.dk, og agerer ligeledes på forbrugernes vegne med henblik på at hjælpe med at teste, vurdere og klassificere diverse produkter på markedet.

Hos Råd & Rön har vi hentet informationer fra en omfattende test og sammenligning af hele 57 plæneklippere. Du kan også kigge med, men også her skal du være opmærksom på, at det kræver abonnement.

Med et abonnement får du til gengæld adgang til organisationens fulde database, hvor hvert enkelt produkt er bedømt på en lang række parametre. Der er også mulighed for at se alle produkterne i rangorden, hvor der kan sorteres på pris, mærke eller andre ønskede parametre.

Which.co.uk
Det engelske testmagasin Which har specialiseret sig i forbrugerrådgivning i forhold til det bedste valg af produkter, og det ligger næsten også i navnet. Magasinet tester og vurderer alt fra bleer til biler, og benytter både laboratorietests, professionelle vurderingsmænd med branchekendskab, almindelige forbrugere og testpaneler med lægfolk.

Hos Which.co.uk kan du blandt andet læse om både Bosch Rotak 37 og Bosch Rotak 37 Li. Der er lagt mange ressourcer i de enkelte tests, så det kan nok ikke overraske, at magasinet kræver et symbolsk gebyr for fuld adgang til materialet.

Good Housekeeping Institute
Hos engelske Good Housekeeping Institute er der ingen restriktioner. Så her kan du frit tilgå alle tests og anmeldelser.

Her fandt vi blandt andet en test af Bosch Rotak 37 Li, og karakteren er ikke til at tage fejl af: 89 ud af 100 mulige point. Instituttet har da heller ikke noget negativt at sige om modellen, som i testen høster lutter roser.

Gjør Det Selv
Det norske magasin Gjør Det Selv ligner naturligvis det danske Gør Det Selv, og henvender sig først og fremmest til handymanden M/K.

Her kan du blandt andet læse en spændende test af batteri-plæneklippere, som blandt andet omhandler de to Bosh Rotak batteriplæneklippere, vi har med i denne artikel. Onlinemagasinet er dog kun for abonnementer, men et abonnement er forholdsvis billigt, hvis du har lyst til at se nærmere på testen.

Liquid Ring Liquid Ring Industrial Pumpsamp; Pumps Vacuum Vacuum D2EYWH9I
{{ reviewsOverall }} / 5   (0 Vurderinger)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse

Liquid Ring Liquid Ring Industrial Pumpsamp; Pumps Vacuum Vacuum D2EYWH9I

Relaterede artikler

  • 1

    Robomow robotplæneklipper test – Her er eksperternes favoritter – Testvinder Guide 2018

  • 2

    Worx Landroid Robotplæneklipper Test – Her er eksperternes favoritter – Testvinder Guide 2018

  • 4

    Robotplæneklipper Test 2018 – Se de bedste modeller her